Visste du at hjernen ikke er ferdig utviklet før vi er fylt 25 år, og at det vi trenger mest utvikles sist, noe som kan medføre at vi gjør en del ulogiske ting og at unge oftere kommer ut for alvorlige ulykker.
Det er ikke slik at et mennesket er voksen eller modent når dert er fylt 18 eller 30 for den saks skyld. Vi mennesker er veldig individuelle, men når det gjelder hjernens utvikling og modenhet kan det hende vi bør revurdere myndighetsalder og en rekke andre ting.
DET SISTE VI HAR PÅ PLASS, ER DET VI TRENGER MEST
Det er frontallappene i hjernen som utvikler seg senest. Det er store individuelle variasjoner, men gjennomsnittlig er ikke denne delen ferdig utviklet før vi er 25 år, sier professor i nevrovitenskap på NTNU, Edvard Moser, til Aftenposten.no.
Det er i frontlappene hjernen styres og administreres med hensyn til planlegging , gjennomføring og kontroll av hvordan vi oppfører oss. Det er denne delen av hjernen som utvikler seg aller senest og er viktig for planlegging, beslutninger og impulsivitet.
Dette kan medføre at ungdommer overvurderer sine egne evner, gjør ulogiske ting, tar alvorlige og farlige feilvurderinger.
Dette kan også være årsak til at ungdom i alderen 15 til 24 år er overrepresentert i statistikken over drepte og skadde i ulykker.
ER DU MODEN NOK TIL Å TA LAPPEN?
Ungdom mellom 15 og 24 år utgjør 12 prosent av befolkningen, men står for 25 prosent av skadene i trafikken. Tall fra Trygg Trafikk forteller at de har grunn til å føle seg utrygge
Unge gutter i alderen 18-24 år er overrepresentert i ulykkesstatistikken. Fart er den vanligste dødsårsaken for unge mellom 18 og 24 år i trafikken. Gutter utgjør 2/3 av de drepte. De som velger å kjøre for fort overvurderer ofte sine egne kjøreferdigheter, eller de vil vise seg frem.
Frontallappen er plassert rett bak pannen, og denne lappen regnes som den delen av hjernen det tok lengst tid å utvikle. Den skal hjelpe oss til å ta fornuftige og riktige valg i ulike situasjoner.
Det er denne delen som styrer våre evner til å ta beslutninger og å regulere impulser. Det er også denne som forteller oss konsekvensene og risikoen ved de valgene vi tar!
Da vi kommer mot midten av 20 årene, er den ferdig utviklet hos de fleste. Og her er det forskjellen mellom jentene og guttene kommer….
• Hos jentene er frontallappen ferdig utviklet når de er 22 – 23 år
• Hos guttene er frontallappen ferdig utviklet når de er 25 – 26 år
HVA MED SEKSUELL LAVALDER OG ANDRE ALDERSGRENSER
Dette bør også tas hensyn til når det gjelder alkohol. Forskning viser at jevnlig helgefyll skader hjernen, men ungdom gjør også mye dumt de ofte angrer når de er påvirket av alkohol. Så ikke bare utvider alkoholen grensene våre for hva vi kan tillate oss, men en umoden hjerne vil ytterligere påvirke ulogiske, dårlige og negative beslutninger.
FYLLA HAR SKYLDA?
Jeg trenger egentlig ikke forskning for å forklare at alkohol kan være, og ofte er, grensesprengende. Jeg har nok ikke tall på hvor mange ganger man har våknet å tenkt, å nei… Spesielt i ungdomstiden, og det gjelder ikke bare meg. Se på venner og folk du kjenner hvordan deres personalitet endrer seg under alkoholpåvirkning. Det har derfor vært lett å både tilgi og få tilgivelse for ting sagt og skjedd under alkoholpåvirkning.
Jeg har kun slåss to ganger i mitt 56 årige liv. Begge gangene var under alkoholpåvirkning og begge gangene var lenge før hjernen var fullt utviklet.
På befolknings-nivå er det en klar sammenheng mellom alkoholbruk og vold. Omfanget av voldshandlinger øker når alkoholkonsumet i et samfunn går opp, og minker når alkoholbruken går ned. Det skriver folkehelseinstituttet.
Jeg har også sett gode vennskap gå i oppløsning på grunn av tullete ting skjedd under alkoholpåvirkning og alkohol er vel største årsak til samlivsbrudd.
Jeg vet også at alkohol kan gjøre deg både kåt og klengete på personer du normalt aldri ville hatt sex med. Noen er selvsagt verre enn andre. Jeg savnet derfor alkoholdebatt under MeTo bevegelsen.
Dette er også et område hvor vi er veldig individuelle. Intelligensnivået, både på IQ og EQ nivå, samt erfaring og modenhet.
Når det gjelder forskning på alkohol så er den veldig sprikende, men en ting er sikkert: Jo høyere promillen blir, desto mindre kontroll har du.
Uansett bør man ta dette i betraktning når det gjelder hjernens utvikling og alkoholbruk før man er 25 år.
Dette har også betydning for våre vurderinger rundt seksualdebut, kjønns-inkongruens, aldersgrense for kjøp av alkohol, førerkort, etc.
I 2020 fikk 2655 jenter i aldersgruppen 10-14 år resept på enten p-piller, p-stav eller p-sprøyte, viser nye tall fra Reseptregisteret. (Som regel uten foreldrenes vitende)
ER EN 13-14 ÅRING I STAND TIL Å TA VELOVERVEIDE VALG OM KJØNNSIDENTITET?
I NRK programmet Trans – Folkeopplysningen spør Andreas Wahl Ingun Wik som har 30 års erfaring som helsearbeider for barn:
– I hvilken grad er en 13-14 åring i stand til å ta veloverveide valg om kjønnsidentitet?
– Min erfaring er at barn og ungdommer som kommer er tydelige på det. De vil starte behandling som er for resten av livet, og vurderer, oj, det her er så viktig for meg at jeg må bare gjøre det, sier Wiik.
Personlig synes jeg det er skremmende å høre når det først er ved 25 års alderen vi er i stand til å ta gode veloverveide valg.
Tall fra Nederland viser at de fleste barn med kjønnsdysfori til slutt vil finne seg til rette i sitt biologiske kjønn. Men av barna som får pubertets-blokkere fortsetter de aller fleste.
På nettet skriver PKI (Pasientorganisasjonen for Kjønnsinkongruens) at de vil ha en oppmykning av aldersgrensene for hormonbehandling, og at barn og unge uten støtte fra familie skal ha samme rett til behandling som andre.
Altså at barnet skal bestemme og ikke foreldrene.
Les også: Svenske leger advarer: – Ungdommer angrer på kjønnskorrigering
ALDERSGRENSER BLE SATT UTEN DEN KUNNSKAPEN VI I DAG HAR OM UTVIKLINGEN AV HJERNEN.
– For voksne kan det være vanskelig å forstå hva som foregår inne i unge menneskers hoder. Mange ungdommer gjør ting som det aldri ville falt inn en voksen å gjøre.
I gamle dager trodde man at ungdommers oppførsel kom av alle forandringene som skjer i kroppen gjennom puberteten. Man trodde at hvis ungdom var litt ville og utagerende, så skyldtes det hormoner som løp løpsk. De siste 20 årene med hjerneforskning har vist oss at sannheten er litt mer komplisert. Når ungdom gjør ting – uten å tenke på konsekvenser – så har det en nevrobiologisk forklaring. Forklaringen ligger i pannelappen, også kalt frontallappen.
Pannelappen regnes for sjefen i hjernen. Dens viktigste oppgave kan oppsummeres i noe som vi kaller for eksekutive funksjoner. Eksekutive funksjoner er en samlebetegnelse på en rekke ferdigheter som har med selvregulering og kontroll av egen atferd å gjøre. Vi kan gjerne kalle pannelappen for hjernens utøvende myndighet. Eller vi kan si at pannelappen er den indre stemmen som du bruker når du snakker med deg selv.
Med en svak og ustabil pannelapp har ikke ungdommer den samme evnen til å bremse seg selv, slik som voksne har. Når ungdom får en idé er det kort vei fra tanke til handling, selv om det de har tenkt å gjøre innebærer stor risiko.
Når pannelappen er ferdig utviklet kan man analysere seg frem til konsekvenser av egne handlinger, man kan styre impulsene sine og tenke at «jeg lar være å gjøre dette, fordi det er bedre for meg i fremtiden om jeg lar være», forklarer Lege og hjerneforsker Marte Roa Syvertsen
Og det er skremmende at det er de voksne som ønsker å senke den seksuelle lavalderen…
- Advokatforeningen støtter rådets forslag om å senke den seksuelle lavalderen til 15 år
- Advokat vil senke seksuell lavalder til 14
- Syv av ti barn og unge ønsker ikke at seksuell lavalder senkes
(Gjengitt med tillatelse av NETTMAGASINET.NO)
Så sent som forrige helg på NRK P1. Jeg tror det var fredag 12 eller lørdag 13 juli hvor man diskuterte tatoveringer. Der var det en jente/ung kvinne som sa hun skulle ønske at aldersgrensen for tatoveringer var høyere.
Og hun nevnte dette med høyere aldergrense i forbindelse med at frontallappene, eller hjernen ikke er ferdig utviklet frør vi er ca 25 år.
Hun sa hun hadde tatt en del ukloke eller dumme tatoveringer i 21 års alderen og som hun angret på i dag.